Server 2016’da Microsoft Exchange 2016 kurulumu

Exchange 2016 kurulumuna başlamdan önce daha önceki versiyonlarda olduğu gibi Exchange Server kurumu için gerekli olan hazırlıkları yapmamız gerekmekte. Exchange 2016 kurulumu için prerequestler aşağıdkai gibidir;

.NET Framework ( Server 2016 üzerine kurulum yapcağımız için ayrıca bir yükleme gerçekleştirmeyeceğiz)

Ve Microsoft Unified Communications Managed API 4.0, Core Runtime 64-bit

.Net Framework yüklemesi yapmayacağımız için Microsoft Unified Communications Managed API 4.0, Core Runtime 64-bit yüklemesi gerçekleştirmemiz gerekmekte.  Kurulum için ilgili bileşen download edildikten sonra üzerine çift tıklayarak kuruluma başlıyoruz.

 

Paket içinde neler var onları gösteriyor. Next diyoruz.

Kullanıcı sözleşmesini kabul ediyoruz.

Kurulumun bitmesini bekliyoruz.

Kısa bir beklemenin ardından setup kurulum işlemi tamamlanıyor. MUCM kurulumu tamamlanmış durumda.

Sonraki adımda yine Exchange Server kurulumu için gerekli olan bileşenleri yüklememiz gerekmekte.  Bunun için power shell üzerinden işlem gerçekleştireceğiz.

Öncelikle RSAT bileşenlerinin yüklüyoruz.

Install-WindowsFeature RSAT-ADDS

 

Kurulumun sorunsuz şekilde tamamlanmasından sonra aşağıdaki bileşenleri yüklememiz gerekmekte.

 

Install-WindowsFeature  RPC-over-HTTP-proxy, RSAT-Clustering, RSAT-Clustering-CmdInterface, RSAT-Clustering-Mgmt, RSAT-Clustering-PowerShell, Web-Mgmt-Console, WAS-Process-Model, Web-Asp-Net45, Web-Basic-Auth, Web-Client-Auth, Web-Digest-Auth, Web-Dir-Browsing, Web-Dyn-Compression, Web-Http-Errors, Web-Http-Logging, Web-Http-Redirect, Web-Http-Tracing, Web-ISAPI-Ext, Web-ISAPI-Filter, Web-Lgcy-Mgmt-Console, Web-Metabase, Web-Mgmt-Console, Web-Mgmt-Service, Web-Net-Ext45, Web-Request-Monitor, Web-Server, Web-Stat-Compression, Web-Static-Content, Web-Windows-Auth, Web-WMI, Windows-Identity-Foundation

 

 

Kurulumun tamanlanmısından sonra Exchange Server 2016 için gerekli olan bileşenleri tamamlamış durumdayız. Bu aşamadan sonra kurum adımlarına başlayabiliriz. Daha önce indirmiş olduğumuz Exchange 2016 dosyasını zip’li halinden çıkartıyoruz ve Setup’a tıklıyoruz.

İlk ekranda Exchange update’leri varmı kontrol edelimmi diyor..Next Diyoruz.

Kurulum için gerekli olan dosyaların kopyalanmasını gerçekleştiriyoruz.

 

Kurulum Exchange Server için gerekli olan kaynakları kontrol ediyor.

Kurulumumuza engel bir durum yok.Next diyerek kuruluma başlayabiliriz.

Lisans anlaşmasını kabul ediyoruz.

Exchange Server’imiz microsoft’a hataları otomatik gönderme ve çözüm için online destek için yetki istiyor.bu kısımda Dont use diyip devam edelim.

Bu aşamadan ilgi rolü seçiyoruz. Seçebileceğimiz tek rol bulunmakta. Mailbox role seçtiğimiz zaman Management tools otomatik olarak seçilecektir. Aşağıdaki ekranda Automatically install Windows Server roles and features… şeklinde devam eden kutucuğu işaretleyebiliriz. Bu sayede setup Windows tarafında gerekli olan bileşenleri otomatik olarak yükleyecektir. Biz önceden yükleme yapmış olsak da işaretleyerek devam ediyoruz.

Exchange Server’ın kurulacağı path bilgisi ve diskte ne kadar yer kaplayacağı görülüyor. Default ayarlarda devam ediyoruz.

Aşağıdaki resimde önemli bir adım bulunmakta. Active Directory split permission kavramı. Bu kavramı kısaca açıklamakta fayda bulunmakta. Aslında burada split permisison ( izinleri ayırma) durumunda Active Directory ve Exchange Server yönetimini ayırma olarak düşünebiliriz. Özelllike binlerce kullanıcısı olan enterprise yapıları düşünürsek AD yöneticilerini ve Exchange yöneticilerini ( aslında yönetim için gerekli olan izinleri) ayırma şeklinde tanımlayaibiliriz.

Olaya teknik açıdan bakacak olur isek AD veritabanı domain partion, configuration partion ve schema partions olamak üzere 3 ana bölümden oluşur.

Domain partion bölümünde Active directory üzerinde bulunan user,computer, grop ve domaine ait diğer objeler bulunur.

Configuration partion kısmında ise forest  yapısı tututur. Bu bölümde ilgili servislerin yapılandırma bilgileri tutulur ( exchange servis configleri gibi).

İste split permission olayıda AD yöneticileri ile Exchange yöneticilerini ayırabiliriz. Herkes kendi işine baksın…

Biz test ortamında olduğumuz için default ayarlarda bırakarak devam ediyoruz.

Malware protection; mail güvenliği için eklenti. İsterseniz daha sonrada aktif edebilirsiniz.

Gerekli hazırlıklar yapılıyor ve Install denilerek kurulum başlatılabilir.

Kurulum tamamlandı. Bende 2 saat sürdü.

 

Exchange 2016 ‘da Admin paneli yenilendi. Artık web arayüzlü kontrol paneli var. Bu kısımda ilk ekran aşağıdaki gibidir.

Beni Takip edin

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.